Een slechte voeding heeft een invloed op de vruchtbaarheid, daarom moeten zowel de man als de vrouw inspanningen leveren om gezond te eten als ze een zwangerschap overwegen. In plaats van zich te focussen op specifieke voedingsmiddelen is het interessanter dat de koppels alles in het werk stellen om algemeen genomen gezond te gaan eten. Onder onze voedingsmiddelen zijn heel wat producten arm aan vet, terwijl ze toch een grote voedingswaarde hebben; het gaat om levensmiddelen die de vitaminen en mineralen verschaffen die nodig zijn voor een goede werking van ons voortplantingsstelsel. Het verbeteren van uw levensstijl is noodzakelijk voordat u zwanger probeert te worden. U moet dit ook tijdens de hele zwangerschap en de opvoeding van het kind volhouden.
Er wordt eveneens aangeraden om een evenwichtige voeding te combineren met een matige vorm van sport (zoals wandelen, fietsen of zwemmen) om gewichtsschommelingen beter onder controle te houden.
De body mass index (BMI) is een indicator van de hoeveelheid vet in uw lichaam. Hij wordt berekend op basis van uw gewicht en uw lengte.
Bij een evenwichtige voeding ligt de BMI tussen 18,5 kg/m² en 25 kg/m².
Als u en/of uw partner een BMI heeft/hebben die lager of hoger ligt, dan kan dat voor hormonale stoornissen zorgen die de eisprong verstoren en de kwaliteit van het sperma aantasten, wat op zijn beurt een invloed heeft op uw kansen om een kind te verwekken.
Indien uw BMI zich niet binnen de hierboven vermelde optimale normen bevindt, bekijk dan met uw arts welk voedingsprogramma het best aan uw situatie is aangepast.
Indien u moet afvallen, verlies dan niet uit het oog dat u soms niet veel hoeft af te vallen voor een positief effect op uw slaagkansen.
Zorg er op basis van bovenstaande voedselpiramide voor dat uw voeding grotendeels bestaat uit:
Vergeet niet dat u extremen moet vermijden. Zeer hoge doses vitaminen en mineralen kunnen bijvoorbeeld de vruchtbaarheid doen dalen. Ook een caloriearm dieet, een gebrek aan voedingsstoffen en overgewicht kunnen een invloed op de eisprong hebben.
Een Deens onderzoek1 heeft onlangs aangetoond dat er een verband bestaat tussen extreem veel koffie drinken en vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. Als het voor u heel moeilijk is om helemaal geen koffie meer te drinken, probeer dan ten minste uw gebruik tot één kopje per dag te beperken en overweeg om over te schakelen op cafeïnevrije koffie. Vergeet niet dat ook bepaalde koolzuurhoudende dranken en chocolade cafeïne bevatten.
Ook al zijn vrouwen er zich doorgaans van bewust hoe belangrijk calcium voor de gezondheid is, toch kennen ze misschien de rol van calcium tijdens de zwangerschap niet.
Tijdens de zwangerschap heeft de baby calcium nodig om sterke botten en tanden, zenuwen, spieren en een gezond hart te ontwikkelen. Als er onvoldoende calcium wordt aangevoerd, dan gaat de baby het calcium dat hij nodig heeft, uit de botten van zijn moeder halen. En dat kan later voor gezondheidsproblemen bij haar zorgen.
Voor mannen heeft een studie aangetoond dat een dagelijkse inname van 1000 milligram calcium en 10 microgram vitamine D de vruchtbaarheid bij hen verbetert.
Yoghurt, magere melk, sinaasappelsap verrijkt met calcium, kaas, rijst en tofoe.
Een tekort aan foliumzuur kan aan de oorsprong liggen van een miskraam of aangeboren afwijkingen. Dagelijks foliumzuur innemen (400 microgram of 0,4 milligram per dag) is van het grootste belang vóór de zwangerschap omdat de foetus dit al heel vroeg nodig heeft bij de ontwikkeling van zijn zenuwstelsel.
Groene bladgroenten, gevogeltelever, kalfslever, linzen, asperges, papaja, broccoli, hardgekookte eieren, tarwekiemen. Vrouwen kunnen ook overwegen om multivitaminen of voedingssupplementen met foliumzuur in te nemen.
Een gezonde en gevarieerde voeding met voldoende fruit en groenten is de absolute voorwaarde voor een goede algemene gezondheid.
Bij mannen draagt een tekort aan vitamine C bij tot een daling van de vruchtbaarheid.
Citrusfruit (sinaasappel, citroen, pompelmoes, mandarijn, …), kiwi's, frambozen, zwarte bessen, granaatappel, broccoli, peterselie, rode paprika, bloemkool…
Vrouwen met een zeer laag zinkgehalte maken meer kans op een miskraam, bloedvergiftiging, lange zwangerschappen en een zeer lange bevalling. Anderzijds helpt zink om zwangerschapsstriemen te voorkomen.
Ook bij mannen doen lage zinkgehaltes de hoeveelheid sperma en de testosterongehaltes dalen.
Er zijn niet heel veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, met uitzondering van oesters. Je vindt ook zink in rundvlees, zeevis en schaaldieren-zeevruchten, lam, geroosterde tarwekiemen, tofoe en eventueel in een multivitaminen/mineralensupplement dat is aangepast aan de zwangerschap.
1 – Does coffee consumption reduce the chance of pregnancy and live birth in IVF ? U.S. Kesmodel1, M.W. Cristensen, B. Degn, H.J. Ingerslev – Fertility Clinic, Department of Obstetrics & Gynaecology, Aarhus N, Denmark, outcomes of the study presented at ESHRE 2012, Istanbul – Hassan MAM, Killick SR. Negative lifestyle is associated with a significant reduction in fecundity. Fertil Steril 2004; 81, 384-392